Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekbol ezt a 1090 es 1094 feladatokat valaki megoldana?

Főoldal » Középiskola » Matematika
476
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1090. feladat:
a = 6 cm
b = 4 cm
c = 2,5 cm
a' = 8,4 cm
b', c' = ?

Nagyítással hasonló háromszöget kaptunk. A hasonló háromszögek megfelelő oldalainak aránya egyenlő, azaz teljesül, hogy
a : b : c = a' : b' : c'
Ezt felhasználva kapjuk, hogy:
a : b = a' : b'
a / b = a' / b'
6 / 4 = 8,4 / b'
1,5 = 8,4 / b" / * b'
1,5 b' = 8,4 / : 1,5
b' = 5,6 cm

a : c = a' : c'
a / c = a' / c'
6 / 2,5 = 8,4 / c'
2,4 = 8,4 / c' / * c'
2,4c' = 8,4 / : 2,4
c' = 3,5 cm

Tehát a nagyított háromszög oldalai: a' = 8,4 cm , b' = 5,6 cm és c' = 3,5 cm hosszúságúak.
0

1094. feladat:
a = 5 m = 500 cm
a' = 2 cm
b = 3,8 m = 380 cm
b' = ?
A téglalap alakú szoba és a tervrajzon szereplő téglalap hasonlóak egymáshoz, tehát megfelelő oldalaik aránya megegyezik. Így azt kaptuk, hogy:
a : b = a' : b'
a / b = a' / b'
500 / 380 = 2 / b' / * b'
500b' / 380 = 2 / * 380
500b' = 760 /: 500
b' = 1,52 cm

Tehát a tervrajzon a szoba 2 cm hosszú és 1,52 cm széles.
0