Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
507
Egy háromszög két oldalának hossza a = 15 cm, b = 22,5 cm. A két oldal által bezárt szög 60fok
Határozza meg a harmadik oldalt és a másik két szögét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Koszinusztételt kell használni:
c² = a²+b²-2ab*cosγ

Ebben a feladatban:
a = 15 cm
b = 22,5 cm
γ = 60°

c² = 15²+22,5²-2*15*22,5*cos60°
c² = 731,25-337,5
c² = 393,75
c = 19,84313

Tehát c = 19,84 cm. Ebből pedig szinusztétellel már egyszerűbben ki tudjuk számolni a többi szöget:
a/sinα = c/sinγ

15/sinα = 19,84313/sin60°
15/sinα = 22,9129
15/22,9129 = sinα
0,6547 = sinα
40,9 = α

Tehát α = 40,9°
A harmadik szöget pedig kiszámolhatjuk, ha 180-ból kivonjuk a másik két szög összegét:
180-(40,9+60) = 79,1
Tehát β = 79,1°


1