Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
544
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat:
(4x - 3) * (x2 + 2x + 1) = 0
Az x2 + 2x + 1 egy teljes négyzet, x2 + 2x + 1 = ( x + 1)2 alakba írható át.
A megoldandó egyenlet:
(4x - 3) * (x + 1)2 = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. 4x - 3 = 0
4x = 3
x1 = 3/4 = 0,75

II. ( x + 1)2 = 0
x + 1 = 0
x2 = -1

2. feladat:
x2 - 8x = 0
Hiányos másodfokú egyenlet, az x kiemelésével szorzattá alakítható.
x * ( x - 8) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x1 = 0

II. x - 8 = 0
x2 = 8

3. feladat:
x3 - 4x = 0
Hiányos harmadfokú egyenlet, az x kiemelésével szorzattá alakítható.
x * (x2 - 4) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x1 = 0

II. x2 - 4 = 0
Hiányos másodfokú egyenlet, az a2 - b2 = (a - b) * (a + b) azonosság alkalmazásával szorzattá alakítható.
x2 - 4 = 0
x2 - 22 = 0
(x - 2) * (x + 2) = 0

II. a) x - 2 = 0
x2 = 2

II. b) x + 2 = 0
x3 = -2

4. feladat:
x3 + 6x2 + 9x = 0
Hiányos harmadfokú egyenlet, az x kiemelésével szorzattá alakítható.
x * (x2 + 6x + 9) = 0
x2 + 6x + 9 egy teljes négyzet, x2 + 6x + 9 = (x + 3)2 alakba írható át.
Tehát:
x * (x + 3)2 = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x1 = 0

II. (x + 3)2 = 0
x + 3 = 0
x2 = -3

5. feladat:
x2 - 3x + 2x - 6 = 0
Másodfokú egyenlet, ami csoportos kiemeléssel szorzattá alakítható.
x * (x - 3) + 2 * (x - 3) = 0
(x - 3) * (x + 2) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x - 3 = 0
x1 = 3

II. x + 2 = 0
x2 = -2

6. feladat: Elírták, valamelyik előjel téves.
12x + 4x2 + 2x + 6 = 0
Másodfokú egyenlet, ami csoportos kiemeléssel szorzattá alakítható.
4x * (3 + x) + 2 * (x + 3) = 0 (3 + x = x + 3)
(x + 3) * (4x + 2) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x + 3 = 0
x1 = -3

II. 4x + 2 = 0
4x = -2
x2 = -2/4 = -1/2 = -0,5

Vagy:
12x - 4x2 + 2x - 6 = 0
Másodfokú egyenlet, ami csoportos kiemeléssel szorzattá alakítható.
4x * (3 - x) + 2 * (x - 3) = 0 (3 - x = -(x - 3) )
(x - 3) * (-4x + 2) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x - 3 = 0
x1 = 3

II. -4x + 2 = 0
2 = 4x
x2 = 2/4 = 1/2 = 0,5

Vagy:
12x - 4x2 - 2x + 6 = 0
Másodfokú egyenlet, ami csoportos kiemeléssel szorzattá alakítható.
4x * (3 - x) - 2 * (x - 3) = 0 (3 - x = -(x - 3))
(x - 3) * (-4x - 2) = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. x - 3 = 0
x1 = 3

II. -4x - 2 = 0
-2 = 4x
x2 = -2/4 = -1/2 = -0,5
0

7. feladat:
x2 - 8x + 16 + (x - 4) * (x + 4) = 0
Az x2 - 8x + 16 egy teljes négyzet, x2 - 8x + 16 = (x - 4)2 alakba írható át.
A megoldandó egyenlet tehát:
(x - 4)2 + (x - 4) * (x + 4) = 0
Másodfokú egyenlet, amely kiemeléssel szorzattá alakítható.
(x - 4) * [(x - 4) + (x + 4)] = 0
(x - 4) * (x - 4 + x + 4) = 0
(x - 4) * 2x = 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val, ha valamelyik szorzótényezője 0 , azaz:
I. x - 4 = 0
x1 = 4

II. 2x = 0
x2 = 0
0