Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek legkisebb közös többszörös

Főoldal » Általános iskola » Matematika
359
Tudna valaki segíteni? Csatolom a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

2a, 8 és 32 prímtényezős felbontása: 8=23, 32=25.
A legkisebb közös többszörös meghatározásához felhasználjuk az alapokat egyszer, mégpedig a magasabbik hatványon, ami jelen esetben 25=32, vagyis [8;32]=32
2b, 1 és 14 prímtényezős felbontása: 1=1, 14=2*7.
A legkisebb közös többszörös: 1*2*7=14, vagyis [1;14]=14
2c, 24 és 60 prímtényezős felbontása: 24=23*3, 60=22*3*5
A legkisebb közös többszörös: 23*3*5=120, vagyis [24;60]=120
2d, 120 és 45 prímtényezős felbontása: 120=23*3*5, 45=32*5.
A legkisebb közös többszörös: 23 *32*5=360
2e, 96 és 144 prímtényezős felbontása: 96=25*3, 144=24*32.
A legisebb közös többszörös: 25*32=288
2f, 60 és 108 prímtényezős felbontása: 60=22*3*5, 108=22*33.
A legkisebb közös többszörös: 22*33*5=540
2g, 112 és 32 prímtényezős felbontása: 112=24*7, 32=25.
A legkisebb közös többszörös: 25*7=224
2h, 242 és 275 prímtényezős felbontása: 242=2*112, 275=52*11.
A legkisebb közös többszörös: 2*52*112=6050
0