Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
566
Állapítsa meg az alábbi három- három számról, hogy lehetnek-e egy derékszögű háromszög oldalainak
mérőszámai!
a) 6; 8; 10
b) 5; 12; 15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindig a leghosszabb oldal az átfogó, a két rövidebb pedig a befogók. Ha igaz rájuk a Pitagorasz tétel, akkor lehetnek derékszögű háromszög oldalai. A tétel:
a²+b² = c² --> ebben az "a" és "b" a befogók, "c" pedig az átfogó
a)
a = 6
b = 8
c = 10

6²+8² =
36+64 = 100
100 = 100
Az egyenlőség igaz. tehát ezek lehetnek derékszögűnek az oldalai.

b)
a = 5
b = 12
c = 15

5²+12² = 15²
25+144 = 225
169 = 225
Nem igaz az egyenlőség, tehát ezek nem lehetnek derékszögűnek az oldalai.
0