Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2417
Egy egyenlő szárú háromszög egyik alapszöge 43 fokkal kisebb, mint az egyik külső szöge. Mekkorák lehetnek ennek a háromszögnek a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy külső szög egyenlő a 2 nem mellette fekvő belső szög összegével. Tehát az egyik külső szöget jelöljük x-nek. Mivel egyenlő szárú háromszögről van szó, így tudjuk, hogy a 2 alapon levő szög egyenlő. Így az alapon fekvő szög legyen x-43. 2 alapon felvő szög van ezért
x-43+x-43 (azaz 2x-86). A fenti szabály szerint tehát 2x-86 = x /-2x
-86 = -x /*(-1)
86 = x
Vagy megoldhatjuk egy egyszerűbb úton is az egyenletet:(kinek, hogy tetszik)
2x-86 = x /+86
2x = x+86 /-x
x = 86

Tehát a külső szög 86 fokos. Az alapon fekvő szögek pedig 86-43 azaz 43 fokosak.
Ha leellenőzizzük: ha a 2 alapon levő szög együtt 86 fokos, akkor a 3. szög (180-86) 94 fokos. Ennek a 94 fokos szögnek kiegészítő szöge (azaz a külsőszög, amit x-nek jelöltünk)
180-94= 86 fokos.
2