Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika áramkörök

Főoldal » Középiskola » Fizika
549
1166. Tudom hogy hosszú de elkéne a segítség... :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kapillárisban lévő oldat ellenállását számoljuk ki először:
ℓ = 5·10⁻⁶ m
d = 5·10⁻⁷ m = 5·10⁻⁴ mm
ϱ = 10⁵ Ωmm²/m
--
A = r²π = (d/2)²π = π·2,5²·10⁻⁸ mm² = 19,64·10⁻⁸ mm²
R = ϱ·ℓ/A = 10⁵ · 5·10⁻⁶ / 19,64·10⁻⁸ = 2,546 · 10⁶ Ω
vagyis 2,546 MΩ

a)
A voltmérő valójában egy nagy ellenállás (1 MΩ) sorba kötve egy ampermérővel, aminek a skálája voltban (millivoltban) mutatja azt a feszültséget, ami az 1 MΩ-os ellenálláson esik.

A kapilláris 2,546 MΩ, ez sorba van kötve az 1 MΩ-mal. Ha a membránfeszültség U, akkor a voltmérőn eső feszültség:
U₁ = U · (1 MΩ) / (2,546 MΩ + 1 MΩ)
U = U₁ · 3,546/1 = 25 mV · 3,546 = 88,65 mV

b)
Az U-nál 20%-kal kisebb feszültség az U·0,8

Legyen a belső ellenállás x MΩ.
U · x / (2,546 + x) = U · 0,8
x = 0,8·(2,546 + x)
0,2x = 0,8·2,546
x = 5·0,8·2,546 = 10,184 MΩ

0