Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon egyszerűen el tudná nekem valaki magyarázni a csapelzárós/munkaotthagyós együttes munkát?

Főoldal » Középiskola » Matematika
949
Az egyik befolyócső a medencét 5 óra alatt töltené meg egyedül, míg a másik 15 óra alatt. Együtt kezdik feltölteni a medencét, de a második csövet 3 óra múlva elzárták. Mennyi idő alatt töltik fel a medencét együtt?

Addig jutottam el, hogy
1. -> 5h --> 1/5 /óra
2. -> 15h --> 1/15 /óra

Együtt akkor egy óra alatt elvégzik a munka 1/20 részét.
Hogyan tovább? Én azzal haladtam tovább, hogy akkor 3 óra alatt hanyad részét végzik el együtt a munkának, de ebben már nem vagyok biztos...

Köszönöm szépen előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. 5 óra -> 1/5
2. 15 óra -> 1/15

3 óráig együtt mennek:
3*1/5+3*1/15=3/5+3/15=9/15+3/15=12/15

Még 3/15 rész kell, amit csak az első csap tölthet meg.
1/5=3/15 pont, így pont egy óra kell már csak

3+1=4
4 óra kell

Módosítva: 9 éve
1