Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2534
Gergő és Dávid egyszerre olvassák a "Hogyan rúgjunk gólt?" című könyvet. Hétfőn kezdték el olvasni, szerdán pedig az iskolában megbeszélték, ki hol tart. Kiderült, hogy Dávid 30 oldallal többet olvasott.
-Nekem még éppen kétszer annyi oldal van hátra, mint amennyit te már elolvastál.-mondta Dávid
-Nekem pedig még 200 oldal van hátra.-mondta Gergő. Hány oldalas a könyv?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
y: elolvasott oldal
Gergő: y Dávid: y+30

Dávid: kétszer annyi van hátra, mint amennyit te elolvastál
Gergő: Még 200 oldal van hátra

x: könyv oldalainak száma
Gergő: x-200
Dávid x-(x-200)*2, ez nagyobb 30-al, mint Gergőé

x-(x-200)*2 = x-200+30
-x+400 = x-170 /+170
-x+570=x /+x
570=2x /:2
285=x

285 oldalas volt a könyv

Ellenőrzés:
Gergő: 200 oldalam van hátra; azaz 85 van elolvasva
Dávid: 2-szer annyi van hátra, mint amennyit te elolvastál; 170 van hátra.
Gergő 85-öt olvasott, 85*2=170
170=170

A megoldás helyes
1