Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉRLEK TITEKET SEGITSETEK! KÖSZÖNÖM

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
x2 + 5x + 6 = 0
D = 52 - 4 * 1 * 6 = 25 - 24 = 1 = 12
x1,2 = ( -5 ± 1) / 2
x1 = ( -5 + 1) / 2 = -4 / 2 = -2
x2 = (-5 -1) / 2 = -6 / 2 = -3

2. feladat:
3x2 - 4,5x - 30 = 0
D = (-4,5)2 - 4 * 3 * (-30) = 20,25 + 360 = 380,25 = 19,52
x1,2 = ( 4,5 ± 19,5) / (2 * 3)
x1 = ( 4,5 + 19,5) / 6 = 24 / 6 = 4
x2 = (4,5 -19,5) / 6 = -15 / 6 = -2,5

3. feladat:
2x2 - 50 = 0
2x2 = 50
x2 = 25
x =  25  = ± 5

Megoldóképlettel:
2x2 - 50 = 0
D = 02 - 4 * 2 * (-50) = 0 + 400 = 400 = 202
x1,2 = ( 0 ± 20) / (2 * 2)
x1 = ( 0 + 20) / 4 = 20 / 4 = 5
x2 = (0 -20) / 4 = -20 / 4 = -5

4. feladat:
4x2 - 28x = 0
4x * ( x - 7) = 0
Szorzat akkor 0 , ha valamelyik szorzótényezője 0, tehát:
I. 4x = 0
x1 = 0
II. x - 7 = 0
x2 = 7

Megoldóképlettel:
4x2 - 28x = 0
x2 - 7x = 0
D = (-7)2 - 4 * 1 * 0 = 49 - 0 = 49 = 72
x1,2 = ( 7 ± 7) / 2
x1 = ( 7 + 7) / 2 = 14 / 2 = 7
x2 = (7 -7) / 2 = 0 / 2 = 0

5. feladat:
8x2 - 96x + 280 = 0
x2 - 12x + 35 = 0
D = (-12)2 - 4 * 1 * 35 = 144 - 140 = 4 = 22
x1,2 = ( 12 ± 2) / 2
x1 = ( 12 + 2) / 2 = 14 / 2 = 7
x2 = (12 -2) / 2 = 10 / 2 = 5



1