Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Géza

Főoldal » Középiskola » Matematika
578
Géza leírta egy papírra az összes hétjegyű számot, amelyben csak 0 és 1 számjegy szerepel (a csupa 1-esből állót is), majd összeadta ezeket. Melyik számot kapta az összeadás eredményeként?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nyugodtan tekinthetjük úgy, hogy előnullákat is írt, szóval pl. a 101-et úgy írta le, hogy 0000101. Amikor az ilyeneket összeadjuk, ugyanaz lesz az eredmény, mintha a 101-et meg hasonlókat
adnánk össze.
Ráadásul még a 0000000-at is felírhatjuk, attól se lesz más az összeg.

Így lesz 2⁷ = 128 szám egymás alatt.
Ha növekvő sorban írjuk őket, akkor ilyesmi lesz:
0000000
0000001
0000010
0000011
0000100
0000101
stb
1111110
1111111

az utolsó számjegy felváltva 0 és 1 lesz, tehát összesen van 64 nullás és 64 egyes.
A hátulról második számjegy egymás alatt 0,0,1,1 és újra 0,0,1,1 stb lesz. Ebben az oszlopban is 64 darab 1-es van.
A hátulról harmadik ilyen sorozat lesz: 0,0,0,0,1,1,1,1 aztán újra. Itt is 64 egyes van!
És így tovább, mindegyiknél. Mondjuk a legelső számjegy lesz először 64 darab 0, aztán 64 darab 1.

Az összeg tehát 64 + 64·10 + 64·100 + 64·1000 + ... + 64·1000000
= 64·(1+10+100+....+1000000) = 64·1111111 = 71111104
1