Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12-es matekban kérek segítséget (csonkagúla)

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Felszín, térfogat, csonkagúla
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ki kell számolnod az alaplap területét
T=a²
T= 10²=100cm²
Ki kell számolnod palástot
( (a+c) / 2 ) *oldal magassága
az oldallap magasságát megkapod:
(a-c)/2 = (10-6)/2 = 2cm
Pitagorasszal így megkapod az oldallap magasságát, jelöljük most "x"-szel:
x²+2²=8²
x²+4=64 /-4
x² = 60 /  
x=7,75 cm magas az oldal

Így meglesz a palást területe, ami 4db trapéz területe
4* ( (10+6) / 2 ) *7,75 = 248 cm²

Kell még a fedőlap területe "t"
t=6² = 36cm²

Minden megvan a felszínhez:
A= T+t+P
A=100+36+248=384cm²

Térfogathoz minden megvan, kivéve a test magassága (képen)
Számoljuk ki Pitagorasszal:
m²+2²=7,75²
m²+4=60,0625 /-4
m²=54,0625 /  
m=7,49 cm

V=( (T+ T*t +t)*m) /3
V= ( 100+  100*36 +36)*7,49) / 3
V= ( (100+60+36)*7,49)/3 = (196*7,49) /3 = 489,35 cm³
0