Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1431
2dl 25°C vízbe beleteszünk valamennyi jeget
Mennyi jeget teszünk bele ha a közös hőmérséklet 10°C lett és a jég -15°C volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
2*25+x*(-15)=10
50+(-15x)=10
50-15x=10 /-50
-15x=-40 /:(-15)
x=2,66

Körülbelül 2,66 dl-nyi jeget tettünk bele
0

Hú, szent Isten, az első válasz nagyon rossz. Ez fizika, nem matekos átlagszámítás!

A víz fajhője c₁ = 4,2 kJ/kg°C
A jég fajhője: c₂ = 2,1 kJ/kg°C
A jég olvadáshője: L = 334 kJ/kg

2 dl = 0,2 liter, ami m₁ = 0,2 kg víz
A víz lehűl 25-ről 10 fokra, vagyis ΔT₁=15°C
Eközben ennyi hő szabadul fel: Q₁ = c₁·m₁·ΔT₁ = 4,2·0,2·15 = 12,6 kJ

Az m₂ tömegű jég először felmelegszik -15 fokról 0 fokra, vagyis ΔT₂ = 15 °C
Ehhez ennyi hő kell: Q₂ = c₂·m₂·ΔT₂ = 2,1·m₂·15 = 31,5·m₂ (kJ)
Aztán a jég felolvad: Q₃ = L·m₂ = 334·m₂ (kJ)
Aztán a felolvadt víz felmelegszik 0-ról 10 fokra: Q₄ = c₁·m₂·ΔT₃ = 4,2·m₂·10 = 42·m₂ (kJ)

A lehűlés illetve a felmelegedés hői egyformák:
Q₁ = Q₂+Q₃+Q₄
12,6 = (31,5 + 334 + 42)·m₂
m₂ = 13,6 / (31,5 + 334 + 42) = 0,033 kg

Vagyis 33 gramm jég kell csak!
0