Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúly az emelőn

Főoldal » Általános iskola » Fizika
486
A kerékpár pedáljának hajtókarja 17 cm hosszú. Egy fiú 300 N erővel hajtja a pedált. A hajtókarral közös tengelyen levő fogaskerék sugara 10 cm .Mekkora erő hat a láncra a fogaskerék kerületén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Itt a forgatónyomatékra vonatkozó képletet kell használni.
Tehát: F*k = C (C -->egy állandó), (F-->erő), (k-->erőkar)
Az erő ugye F1=300N
A hajtókar (erőkar) k= 17 cm
A fogaskerék sugara : r= 10 cm (ez a másik erőkarnak a hossza)
Tehát a másik F2 erőt kell kiszámolni.
A képlet:
F1*k=F2*r
17*300=F2*10
Innen ki kell fejezni F2 erőt
0