Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger

Főoldal » Középiskola » Matematika
666
Egy henger alaplapjának átmérője 20 cm. A henger magassága 20 cm. A hengerből egy 10 cm sugarú gömböt esztergálunk.
Mekkora a henger felszíne és térfogata?
Mekkora a gömb felszíne és térfogata?
Hány cm^3 anyagveszteség keletkezik az esztergálás közben?

Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Henger felszin gömb matek térfogat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
d=20 cm
m=20cm
r= d/2 = 20/2 = 10cm
V= r2*π*m = 10²*π*20 = 6283,19 cm³
A = 2r²π+2rπm = 2*10²*π+10*20*π = 1884,96 cm²
b)
r=10
A=4r²π =4*100π = 400π cm²
V= (4r³π)/3 = (4*1000π)/3 = 4000π/3 = 4188,8 cm³
c)
6283,19-4188,8= 2094,39 cm³ az anyagveszteség
1