Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz és Koszinusz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
754
Egy háromszögben két oldal négyzetösszege 296cm², az általuk bezárt szög 30⁰. Mekkorák a háromszög ismeretlen oldalai és szögei, ha a területe 35cm²?
Előre is köszönöm a megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a2 + b2 = 296 cm2
γ = 30⁰
T = 35 cm2
T = (a * b * sinγ) / 2
35 = (a * b * sin30⁰) / 2 /*2
70 = a * b * 0,5 /: 0,5
140 = a * b
Kaptunk egy kétismeretlenes egyenlet-rendszert a-ra és b-re:
I. a2 + b2 = 296
II. a * b = 140

A II. egyenletből kifejezzük b-t: b = 140 / a
Ezt behelyettesítjük az I. egyenletbe:
a2 + (140 / a)2 = 296
a2 + 19600 / a2 = 296 /* a2
a4 + 19600 = 296a2
a4 - 296a2 + 19600 = 0
Legyen: a2 = x
x2 - 296x + 19600 = 0
D = (-296)2 - 4 * 1 * 19600 = 87616 - 78400 = 9216 = 962
x1,2 = (296 ± 96) / 2
x1 = (296 + 96) / 2 = 392 / 2 = 196
x2 = (296 - 96) / 2 = 200 / 2 = 100

Visszahelyettesítve:
a2 = 196
a1 =  196  = 14 cm (negatív nem lehet a háromszög oldala)

a2 = 100
a2 =  100  = 10 cm (negatív nem lehet a háromszög oldala)

Visszahelyettesítünk b-be:
b1 = 140 / 14 = 10 cm
b2 = 140 / 10 = 14 cm

Felírjuk c oldalra a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = 142 + 102 - 2 * 14 * 10 * cos30⁰
c2 = 196 + 100 - 280 * 0,866
c2 = 296 - 242,48
c2 = 53,52
c =  53,52  = 7,32 cm

Felírjuk a szinusz-tételt az a és a c oldalakra:
a / sinα = c / sinγ
14 / sinα = 7,32 / sin30⁰
14 / sinα = 7,32 / 0,5
14 / sinα = 14,64
14 = 14,64 * sinα
14 / 14,64 = sinα
0,9563 = sinα
α = 73⁰

A háromszög belső szögeinek összege 180⁰, ebből megkapjuk β-t.
β = 180⁰ - α - γ = 180⁰ - 73⁰ - 30⁰ = 77⁰
0