Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
744
A Varázsgömb Kft. földgömbök forgalmazásával foglalkozik. A földgömb, amit árusítanak 32 cm sugarú, és olyan kocka alakú kartonba csomagolják, amelybe a gömb pontosan belefér, azaz a dobozba helyezett gömb a doboz minden lapját érinti.
a) Számítsuk ki, hogy hány m² karton szükséges 10 000 doboz elkészítéséhez.
A Kft. számára a raktározás komoly költségekkel jár, ezért úgy döntöttek, hogy a legyártott földgömbök számát nem változtatják, de a gömb sugarát 24 cm-re csökkentik.
b) Hányszorosára változik a dobozok elkészítéséhez szükséges karton mennyisége a földgömb sugarának csökkentése után?
c) Igaz-e, hogy a csökkentés után feleakkora raktárban is elférnek a becsomagolt földgömbök?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a, 32*32*32 cm-es dobozok kellenek hozzá, azaz egy kocka alak; ekkor felszíne 6*(322)=6144 cm2=0,6144 m2
10000*0,6144=6144 m2
6144 négyzetméternyi karton kell hozzá

b,
24 cm*24 cm*24 cm dobozok kellenek; ekkor felszíne: 6*(242) cm2=3456 cm2=0,3456 m2
10000*0,3456=3456 m2 kell hozzá

0,5625-szorosára változik 9/16

c, Nem, nem igaz, felénél kicsit nagyobb raktár kell hozzá
0