Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
567
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszinusz, Szinusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
2. feladat:
A súlyvonal felezi az a oldalt, és két háromszögre bontja az eredeti háromszöget. Az egyik háromszögre, amelyben a súlyvonallal szemközti szög az adott, felírod a koszinusz-tételt:
a = 18 cm
s = 10 cm
γ = 36,28⁰
s2 = (a/2)2 + b2 - 2 * (a/2) * b * cos36,28⁰
100 = 81 + b2 - 18b * 0,8061
0 = b2 - 14,51b -19
D = (-14,51)2 - 4 * 1 * (-19) = 210,54 + 76 = 286,54 = 16,932
b1,2 = (14,51 ± 16,93) / 2
b1 = (14,51 + 16,93) / 2 = 15,72 cm
B2 nem megoldás, mert negatív.

A c oldalra megint felírod a nagy háromszögben a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cos36,28⁰
Ebből megkapod c-t.
A nagy háromszögben szinusz-tétellel:
a / sinα = c / sin36,28⁰
18 / sinα = c / 0,5917
Inneen megkapod α-t.
Ezután: β = 180⁰ - 36,28⁰ -α
KÉSZ!
1

3. feladat:
a = 7 cm
b = 4 cm
c (átló) = 9,6 cm
Felírod koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosα
92,16 = 49 + 16 - 56 * cosα
92,16 = 65 - 56 * cosα /-65
27,16 = -56 * cosα
-0,485 = cosα
α = 119⁰
β = 180⁰ - α = 61⁰
Másik átló: d
d2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosβ
Ebből megkapod a másik átlót.
K = 2 * (a + b) = ....
T = a * b * sinβ = ...
Módosítva: 5 éve
1

3. feladat:
a : b = 3 : 5
a = 3x
b = 5x
γ = 42,7⁰
T = 250,4 cm2
T = (a * b * sinγ) / 2
250,4 = (3x * 5x * sin 42,7⁰) / 2
500,8 = 15x2 * 0,6782
500,8 = 10,173x2
49,23 = x2
7 = x
a = 21 cm
b = 35 cm
Felírod c-re a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = 441 + 1225 - 1470 * 0,7349
c2 = 1666 - 1080,303
c2 = 585,697
c = 24,2 cm
Szinusz-tétel:
a / sinα = c / sinγ
Ebből megkapod α-t.
Ezután: β = 180⁰ - 42,7⁰ - α
És KÉSZ!
1