Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos matek házi! Négyzetgyökös (irracionális) egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
625

(kikötések, gyökök vizsgálata, ellenőrzés is)
Csatoltam a képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, irracionális
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy határidőn túli megoldás. (Habár még mindig nem értem, hogy a diákjaink miért az utolsó órákban rakják fel kérdéseiket.)

Amikor a gyökös egyenletek alaphalmazának megállapításával (diáknyelven a kikötésekkel) foglalkozunk vegyük észre azt, hogy sem a gyökök alatti kifejezések, sem "azon kívüliek" nem lehetnek negatívak. Az érettségire készülők általában két kritikus tag vizsgálatával szembesülnek. A rendezések után vagy két gyökös, vagy egy gyökös és egy "gyök nélküli" kifejezéssel találkoznak. A kérdést feltevő négy egyenlete is ezekbe a kategóriákba sorolható.
Nézzük végig a feladatokat. Keressük tehát a valós számok legszűkebb halmazát, amelyre az adott egyenlet értelmes lesz.
1. egyenlet alaphalmaza `1/2>=x>=20` lenne, de ez nyilvánvaló ellentmondás, amelyre azt szokás mondani, hogy az alaphalmaz üres halmaz, így nincs megoldása ennek az egyenletnek.
2. egyenlet alaphalmaza azon valós x számok halmazából fog állni, amelyre `x>=8` teljesül. (a matekosok nyelvén `A={x| x>=8, x in RR}`). Ezek után nyugodtan négyzetre emelhetjük mindkét oldalt, hogy aztán örömmel állapítsuk meg az `x=24` egyetlen megoldást. Ellenőrzésről nem elfelejtkezve adódik, hogy `sqrt(24-8)=sqrt(16)=4`.
3. egyenlet alaphalmazának megállapításához már jobban meg kell mozgatni a szürke állományunkat. Azt hiszem mindenki látja, hogy két gyökös kifejezést kell megvizsgálni.
A bal oldalinak legyen `A_1`, a jobb oldalinak `A_2` az értelmezési tartománya.
Az is látható, hogy a bal oldali kifejezés egy másodfokú parabolához tartozik, amelynek másodfokú tagjának együtthatója pozitív. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyök alatti másodfokú egyenlet gyökei által meghatározott nyílt intervallum komplementerére kell gondolni.
Tehát `A_1={x| x<=frac{1-sqrt(15)}{14}, vagy frac{1+sqrt(15)}{14}<=x , x in RR}`
Míg az `A_2={x| x>=0, x in RR}`
Ezek után következik, hogy `A=A_1 cap A_2={x| x>=frac{1+sqrt(15)}{14}, x in RR}`
Az egyenlet mindkét oldalát négyzetre emelve, az adódó másodfokú egyenlet két gyöke `x_1=-1/7` és `x_2=1/2` lenne, de ebből megoldás csak az `x=1/2` jöhet szóba az A alaphalmazban rejlő feltétel miatt. Ellenőrzés: `sqrt(14/4-1-1)=sqrt(6/4)` miatt igaz állításhoz jutunk.

4. egyenlet alaphalmaza `A={x| 10>=x, x in RR}`. Négyzetre emelések után adódik a gyökös egyenlet egyetlen megoldása `x=10`. Ellenőrzés: `10=sqrt(10-10)+10` szintén igaz állítás.




Módosítva: 5 éve
0