Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 3,2 méter magas fal tetejéhez egy 3,8 méter magas létrát támasztottunk.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
881
Egy 3,2 méter magas fal tetejéhez egy 3,8 méter magas létrát támasztottunk. Milyen messze van
a létra alja a fal tövétől?

Egy függőlegesen álló oszlopot a tetejéhez kötött 4,5 méteres kötelekkel a vízszintes talajhoz
rögzítettek. A kötelek másik vége az oszlop aljától
1,2 méter távolságra van. Milyen magas az oszlop?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mindkét feladat egy-egy derékszögű háromszöget határoz meg, így a Pitagorasz-tételt kell használni mindkettőnél.

1. feladat
A fal 3,2 m --> ez lesz az egyik befogó (a)
A létra 3,8 m --> ez lesz az átfogó (c)
A kérdés a faltól való táv --> ez a másik befogó (b)

Tételt felírva:
3,2²+b² = 3,8²
10,24+b² = 14,44
b² = 4,2
b = 2,05

Tehát 2,05 méterre van a faltól a létra alja.

2. feladat
4,5 méter kötél --> átfogó (c)
1,2 méter táv az oszlop aljától --> befogó (b)
oszlop magassága --> másik befogó (a)

Tételt felírva:
a²+1,2²=4,5²
a² = 18,81
a = 4,34

Tehát 4,34 méter magas az oszlop.
1