Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1367
Mekkora a Hold atmeroje , ha a Holdat korulbelul 31'-es szog alatt latjuk es a Hold Foldtol valo kozepes tavolsaga korulbelul 384 000?????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
α = 31' = 31/60 ° = 31/60 · π/180 rad
R = 384000 km

Ilyen pici szögnél az ív és a húr hossza között gyakorlatilag nincs különbség, tehát nyugodtan számolhatunk az ívvel:
i = α·R = 31/60 · π/180 · 384000 km = 3462,7 km

(Valójában a húr hossza lenne az átmérő... a különbség a kerekítés hibáján belül van.)

Számoljuk ki a húrt szinuszal is:
A húr hosszának felére ez igaz:
(h/2) / R = sin(α/2)
h = 2R·sin(α/2) = 2·384000·sin (31/120)° = 3462,7 km
Módosítva: 9 éve
0