Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1423
Egy gomb alaku lampa a kozeppontjatol 6,5 m tavolsagbol 3,7°-os szog alatt latszik. Mekkora a lampa atmeroje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
R = 6,5 m
α = 3,7°

Itt is lehetne egyszerűen az ív hosszával számolni, mint a Hold átmérője feladatodnál, de a 3,7° már nagyobb szög, lehet, hogy ott már a kerekítési hibánál nagyobb különbség lenne. Számoljunk rendesen:

A húr hosszának felére ez igaz:
(h/2) / R = sin(α/2)
h = 2R·sin(α/2) = 2·6,5·sin 1,85° = 0,41968 m
Ez tehát az átmérő.

Csak a kíváncsiság kedvéért számoljuk ki a körív hosszát is:
i = α·R = (3,7·π/180)·6,5 = 0,41975 m

Hát itt se volt igazi különbség, egy tized milliméternél kisebb a különbség, lehetett volna ezzel az egyszerűbb módszerrel is számolni.
0