Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek? Matek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
709
Egy kosárban sok alma volt. Sára kivette az almák egyharmadát, Sanyi a maradék egyharmadát, Zsolt szintén a maradék egyharmadát. Így végül 8 alma maradt a kosárban. Hány alma volt eredetileg benne?
Nem igazán értem, valaki elmagyarázná, és leírná a műveleteket? :')
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TÖRTEK, szöveges, 6. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Sára: 1/3x
Sanyi: 2/3x*1/3=2/9x
Zsolt: (7/9-1/3)*1/3=4/27x

9/27x+6/27x+4/27x=19/27x

19/27x+8=x /*27
19x+216=27x /-19x
216=8x
27=x

27 alma volt a kosárba.

Ellenőrzés:
27 egyharmadát, 9-et kivett Sára, maradt 18, ennek 1/3-át kivette Sanyi, azaz 6-ot, maradt 12. Ennek 1/3 részét (4) kivette Zsolt, maradt 8.
8=8

A megoldás helyes


Visszafejtéssel:
Sára: 1/3=9/27
Sanyi: 2/3*1/3=2/9=6/27
Zsolt: (7/9-1/3)*1/3=4/27
Együtt kivették az almák 19/27 részét, azaz 8/27 rész a maradék 8 alma (ekkor lesz meg az egész kosár, azaz 27/27=1 egész kosárnyi alma)

Ha 8/27 rész=8 alma
akkor 19/27 rész=19 alma
Mivel azonos a nevező (27-27), és a számláló is 8, és 8 alma is van, ezért a másodiknál is 19 alma lesz.

Módosítva: 9 éve
0