Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora egy rugó rugóállandója, ha a rugót egy 2 kg tömegű test ráakasztása 8 cm-rel nyújtja meg?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1087
Részletes leírást szeretnék kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Arra gondolj, hogy milyen erő hat a rugóra. A ráakasztott test súlyán kívül semmi. Ebben az esetben, a rugóban ébredő erő éppen a test súlyerejével lesz egyenlő, ami mg-vel számolható.


Tehát Fr = mg = 2*10 = 20N

A megnyúlást váltsuk méterbe: dL = 0.08m
A rugóállandó megmutatja, hogy adott erő hatására mennyit nyúlik a rugó, eztért N/m a mértékegysége (vagy N/cm, N/mm)

Tehát egy erőt osztok egy hosszal, vagyis D = Fr/dL, ahol D a rugóállandó.

D = 20N/ 0.08m = 250N/m
0