Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
3862
egy cipo arat 30%al csökkentették. igy 16800 forint lett az ara. mennyi volt az eredeti ara a ciponek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha felírod azt hogy a 100% mennyinek felel meg és hogy az emelés után a 130% mennyinek felel meg, akkor valami ilyesmit kell hogy kapjál:
100% ----> x Ft
70% ----> 16 800 Ft
----------------------------
Innen keresztbe szorzással haladunk tovább! Ami most annyit jelent, hogy a 100-at megszorozzuk a 16800-zal, és a 70-et az x-szel. És ezeket egyenlővé tesszük!
Így kapjuk, hogy: 100*16800=70x
1 680 000=70x
Ebből: x=1 680 000/70
x=24 000 ez pedig az eredeti ára a cipőnek!
0

100%-30%=70%
70%-ot felírhatjuk 0.7-ként:

16800/0.70=24000 Ft
Eredetileg 24000 Ft volt az ára
0