Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat 11.

Főoldal » Középiskola » Matematika
493
Ezen feladatokban kellene a segítség :D Ha valaki segítené annak örülnék :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, egyenlet, logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
1. feladat:
25x - 30 * 5x + 125 = 0
52x - 30 * 5x + 125 = 0
(5x)2 - 30 * 5x + 125 = 0
Bevezetünk egy új ismeretlent az 5x helyett: Legyen: y = 5x
y2 - 30y + 125 = 0
D = (-30)2 - 4 * 1 * 125 = 900 - 500 = 400 = 202
y1,2 = (30 ± 20) / 2
y1 = (30 + 20) / 2 = 50 / 2 = 25
y2 = (30 - 20) / 5 = 10 / 2 = 5

Visszahelyettesítünk y-ba:
5x = 25
5x = 52
Az exp. fgv, szig. mon. miatt
x = 2

5x = 5
5x = 51
Az exp. fgv. szig. mon. miatt
x = 1

Ellenőrzés:
x = 2 esetén:
252 - 30 * 52 + 125 = 0
625 - 30 * 25 + 125 = 0
625 - 750 + 125 = 0
0 = 0

x = 1 esetén:
251 - 30 - 51 + 125 = 0
25 - 30 * 5 + 125 = 0
25 -150 + 125 = 0
0 = 0
2

2. feladat:
3x - 3x - 2 = 32
Felbontjuk a hatványkitevőket a hatványozás azonosságainak alkalmazásával:
3x - 3x / 32 = 32
Bevezetünk új ismeretlent: legyen : y = 3x
y - y/9 = 32 / *9
9y - y = 288
8y = 288
y = 36
Visszahelyettesítünk y-ba:
3x = 36
lg 3x = lg 36
x * lg 3 = lg 36
x = lg 36 / lg 3
x = 1,556 / 0,477
x = 3,26
1

3. feladat:
log4(6 - 2x) =1/2
Értelmezési tartomány:
6 - 2x >0
6 > 2x
3 > x vagy x ε ] - végtelen ; 3[

log4(6 - 2x) =1/2
log4(6 - 2x) = log441/2
A log. fgv. szig. mon. miatt
6 - 2x = 41/2
6 - 2x =  4 
6 - 2x = 2
-2x = -4
x = 2 Megoldás, mert benne van az értelmezési tartományban.
1

4. feladat:
lg (3x - 2) + lg (4x - 7) = lg 4
Értelmezési tartomány:
3x - 2 > 0
3x > 2
x > 2/3

4x - 7 > 0
4x >7
x > 7/4 Közös értelmezési tartomány:
x > 7/4 vagy x ε ]7/4 ; + végtelen[

lg (3x - 2) + lg (4x - 7) = lg 4
lg (3x - 2) * (4x - 7) = lg 4
A log. fgv. szig. mon. miatt
(3x - 2) * (4x - 7) = 4
12x2 - 21x - 8x + 14 = 4
12x2 - 29x + 14 = 4
12x2 - 29x + 10 = 0
D = (-29)2 - 4 * 12 * 10 = 841 - 480 = 361 = 192
x1,2 = (29 ± 19) / 2 * 12 = (29 ± 19) / 24
x1 = (29 + 19) / 24 = 48 / 24 = 2 Megoldás
x2 = (29 - 19) / 24 = 10 / 24 = 5 / 12 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezési tartományban.
1

5. feladat:
lg (2x - 3) - lg x = 1
Értelmezési tartomány:
2x - 3 > 0
2x > 3
x > 3/2

x>0 Az értelmezési tartomány közös része:
x > 3/2 vagy x ε ]3/2 ; + végtelen[

lg (2x - 3) - lg x = 1
lg [(2x - 3) / x] = lg 101
A log. fgv. szig. mon. miatt
(2x - 3) / x = 10 /*x
2x - 3 = 10x
-3 = 8x
-3/8 = x Nem megoldás, mert nics benne az értelmezési tartományban.
Az egyenletnek nincs megoldása.
1

6. feladat:
T(t) = 90 * 10-0,038t

a)
t = 10 perc
T(10) = 90 * 10-0,038 * 10 = 90 * 10-0,38 = 37,52 ⁰C

b)
T(t) = 15,6 ⁰C
15,6 = 90 * 10-0,038 * t /:90
0,173 = 10-0,038 * t
lg 0,173 = lg 10-0,038 * t
lg 0,173 = (-0,038 * t) * lg 10
lg 0,173 = -0,038 * t
-0,761 = -0,038 * t /: (-0,038)
t = 20
Tehát 20 perc múlva lesz 16,5 ⁰C a tea hőmérséklete.
1