Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1460
Az osztály tanulói közül 12-en járnak matematika-szakkörre. 5- tel több fiú nem jár matematika- szakkörre, mint ahány lány jár. Ugyanannyi fiú jár matematika- szakkörre, mint ahány lány nem jár. A lányok közül 2-vel többen járnak matematika-szakkörre, mint ahányan nem járnak. Hány lány jár az osztályba? Hány fiú jár az osztályba? Hány lány jár matematika-szakkörre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
12-en járnak szakkörre.
A szakkörre járó lányok száma legyen: x fő. Akkor:
A szakkörre járó fiúk száma: 12 - x fő. (mivel összesen 12-en vannak a szakkörösök).
Nem járó fiúk: 5-tel több, mint a szakkörös lányok, vagyis: x + 5 fő.
Szakkörös fiúk száma ugyanannyi, mint a nem járó lányoké, azaz:
Nem járó lányok: 12 - x fő.
Mivel 2-vel több lány jár szakkörre, mint ahányan nem járnak, azaz szakkörös lányok = nem szakkörös lányok + 2, így a következő egyenletet kaptuk:
x =12 - x + 2
x = 14 - x / + x
2x = 14 /:2
x = 7

Tehát:
Szakkörös lányok : 7 fő
Szakkörös fiúk : 12 - 7 = 5 fő
Nen szakkörös lányok : 12 - 7 = 5 fő
Nem szakkörös fiúk: 7 + 5 = 12 fő
Az osztálylétszám: 7 + 5 + 5 + 12 = 29 fő.
0