Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő szárú háromszög... SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
523
Sziasztok! Nem értem az alábbi feladatokat. Kérlek segítsetek! A képeket csatoltam.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

5
hányadikas vagy ??
0

hányadikas vagy ??
0

Szárszög az egyenlő oldalak által bezárt szög. Legyen : β
Alapon fekvő szög legyen: α
Egyenlő szárú háromszögben az alapon fekvő szögek egyenlőek, azaz a háromszögnem van 2 db α szöge és 1 db β szöge.
A feladat szerint:
β = 2 * α + 24⁰
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰.
Tehát:
2α + β = 180⁰
2α + 2α + 24⁰ = 180⁰
4α + 24⁰ = 180⁰ / - 24⁰
4α = 156⁰ /:4
α = 39⁰
β = 2 * 39⁰ + 24⁰ = 78⁰ + 24⁰ = 102⁰

Tehát a háromszög szögei 39⁰ és 102⁰.
Módosítva: 5 éve
0

Szárszög az egyenlő oldalak által bezárt szög. Legyen : β
Alapon fekvő szög legyen: α
Egyenlő szárú háromszögben az alapon fekvő szögek egyenlőek, azaz a háromszögnem van 2 db α szöge és 1 db β szöge.
A feladat szerint:
β = 2 * α - 24⁰
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰.
Tehát:
2α + β = 180⁰
2α + 2α - 24⁰ = 180⁰
4α - 24⁰ = 180⁰ / + 24⁰
4α = 204⁰ /:4
α = 51⁰
β = 2 * 51⁰ - 24⁰ = 102⁰ - 24⁰ = 78⁰

Tehát a háromszög szögei 51⁰ és 78⁰.
0

Szárszög az egyenlő oldalak által bezárt szög. Legyen : β
Alapon fekvő szög legyen: α
Egyenlő szárú háromszögben az alapon fekvő szögek egyenlőek, azaz a háromszögnem van 2 db α szöge és 1 db β szöge.
A feladatnak két megoldása van.
1. megoldás: (ha a szárszög a nagyobb)
β = α + 24⁰
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰.
Tehát:
2α + β = 180⁰
2α + α + 24⁰ = 180⁰
3α + 24⁰ = 180⁰ / - 24⁰
3α = 156⁰ /:3
α = 52⁰
β = 52⁰ + 24⁰ = 76⁰
A háromszög szögei 52⁰ és 76⁰.

2. megoldás: (ha az alapon fekvő szög a nagyobb)
α = β + 24⁰
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰.
Tehát:
2α + β = 180⁰
2 * (β + 24⁰) + β = 180⁰
2β + 48⁰ + β = 180⁰
3β + 48⁰ = 180⁰ / - 48⁰
3β = 132⁰ /:3
β = 44⁰
α = 44⁰ + 24⁰ = 68⁰
A háromszög szögei 44⁰ és 68⁰.
0