Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziban szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Kétféle bélyeget árulnak. 6 Ft-os és 9 Ft-os bélyeget. Mennyit vehetünk az egyikből és mennyit a másikból, ha 60 forintot fizetünk.

24 tonna árút szállítottunk egy 2 tonnás és egy 3 tonnás teherautóval. Hányszor fordulhatott az egyik és hányszor a másik autó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
nm tom
-1

1. feladat:
6 Ft-os bélyegből x darabot vettünk, a 9 Ft-os bélyegből pedig y darabot vettünk, akkor:
6x + 9y = 60
A 60 páros szám. Két szám összege csak akkor lehet páros, ha vagy mindkettő páratlan, vagy mindkettő páros szám. Itt 6x biztosan páros, hiszen a 6 páros szám. Emiatt a 9y-nak is párosnak kell lenni. Mivel a 9 páratlan ez csak akkor lehet, ha y páros szám, vagyis a 9 Ft-os bélyegből páros számút vettünk.

1. lehetőség:
y = 2 --> 9y = 9 * 2 = 18 Ft
Akkor a másikra marad: 6x = 60 - 18 = 42 Ft
6x = 42
x = 7
Tehát a 6 Ft-os bélyegből 7 db-ot, a 9 Ft-osból pedig 2 db vettünk.

2. lehetőség:
y = 4 --> 9y = 9 * 4 = 36 Ft
Akkor a másikra marad: 6x = 60 - 36 = 24 Ft
6x = 24
x = 4
Tehát a 6 Ft-os bélyegből 4 db-ot, a 9 Ft-osból pedig 4 db vettünk.

3. lehetőség:
y = 6 --> 9y = 9 * 6 = 54 Ft
Akkor a másikra marad: 6x = 60 - 54 = 6 Ft
6x = 6
x = 1
Tehát a 6 Ft-os bélyegből 1 db-ot, a 9 Ft-osból pedig 6 db vettünk.

Több lehetőség nincs, mert az már többe kerülne 60 Ft-nál.

2. feladat:
2 tonnás autóval x fordulót teszünk, a 3 tonnással pedig y fordulót teszünk, akkor:
2x + 3y = 24
A 24 páros szám. Két szám összege csak akkor lehet páros, ha vagy mindkettő páratlan, vagy mindkettő páros szám. Itt 2x biztosan páros, hiszen a 2 páros szám. Emiatt a 3y-nak is párosnak kell lenni. Mivel a 3 páratlan ez csak akkor lehet, ha y páros szám, vagyis a 3 tonnás autóval páros számút fordultak.

1. lehetőség:
y = 2 --> 3y = 3 * 2 = 6 Ft
Akkor a másikra marad: 2x = 24 - 6 = 18 t
2x = 18
x = 9
Tehát a 2 tonnás autóval 9-et, a 3 tonnás autróval pedig 2-t fordultak.

2. lehetőség:
y = 4 --> 3y = 3 * 4 = 12 t
Akkor a másikra marad: 2x = 24 - 12 = 12 t
2x = 12
x = 6
Tehát a 2 tonnás autóval 6-ot, a 3 tonnás autróval pedig 4-et fordultak.

3. lehetőség:
y = 6 --> 3y = 3 * 6 = 18 t
Akkor a másikra marad: 2x = 24 - 18 = 6 t
2x = 6
x = 3
Tehát a 2 tonnás autóval 3-at, a 3 tonnás autróval pedig 6-ot fordultak.

Több lehetőség nincs, mert az már több lenne 24 t-nál.


1