Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletek másodfokú képlettel

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Csatolom a képet a feladatról.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
A keresett szám legyen: x
1-gyel nagyobb szám : x + 1
A megoldandó egyenlet:
x * (x + 1) = x + 25
x2 + x = x + 25 /- x
x2 = 25 /   
x = 5
A keresett szám az 5.

2. feladat:
Az oldalak száma legyen: x
1 csűcsból x - 3 db átló húzható ( a két szomszédos csúcsba és saját magába nem húzunk átlót).
x db csúcsból x * (x - 3) db átló húzható, de így minden átlót kétszer számoltunk, mert mindkét végpontjánál számoltuk, tehát egy x oldalú sokszögben összesen x * (x - 3) / 2 db átló van.
Tehát a megoldandó egyenlet:
x * (x - 3) / 2 = 77 /* 2
x * (x - 3) = 154
x2 - 3x = 154
x2 - 3x - 154 = 0
D = (-3)2 - 4 * 1 * (-154) = 9 + 616 = 625 = 252
x1,2 = (3 ± 25) / 2
x1 = (3 + 25) / 2 = 28 / 2 = 14
x2 = (3 - 25) / 2 = -22 / 2 = -11 Nem megoldás, mert az oldalak száma nem lehet negatív.
Tehát 14 oldalú a sokszög.

3. feladat:
A téglalap oldalai legyenek : a és b.
A téglalap kerülete: K = 2 * (a + b)
Az átló a téglalapot két derékszögű háromszögre bontja, amelyeknek befogói az a és a b oldalak, átfogójuk pedig az átló.
A feladat feltételei szerint:
A téglalap átlója: c = 20 m
A téglalap kerülete: K = 56 m
56 = 2 * (a + b) /:2
28 = a + b
A derékszögű háromszögre felírjuk Pitagorasz-tételét:
a2 + b2 = c2
a2 + b2 = 202
a2 + b2 = 400

Így a-ra és b-re kaptunk egy kétismeretlenes egyenlet-rendszert:
I. a + b = 28
II. a2 + b2 = 400

Az I. egyenletbők kifejezzük b-t: b = 28 - a
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
a2 + (28 - a)2 = 400
a2 + 282 - 2 * 28 * a + a2 = 400
a2 + 784 - 56a + a2 = 400
2a2 - 56a + 784 = 400 / - 400
2a2 - 56a + 384 = 0 /:2
a2 - 28a + 192 = 0
D = (-28)2 - 4 * 1 * 192 = 784 - 768 = 16 = 42
a1,2 = (28 ± 4) / 2
a1 = (28 + 4) / 2 = 32 / 2 = 16
a2 = (28 - 4) / 2 = 24 / 2 = 12

Visszahelyettesítünk b-be:
b1 = 28 - a1 = 28 - 16 = 12
b2 = 28 - a2 = 28 - 12 = 16

Tehát a téglalap oldalai 16 m és 12 m hosszúságúak.
Területe: T = a * b = 16 * 12 = 192 m2
1