Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1246
1., Egy szabályos háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 2 méter, térfogata: 12m3. Mekkora a magassága, és a felszíne?
2., Egy szabályos háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 20 cm, palástjának területe megegyezik az alaplap területével. Mekkora a felszíne és a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Az alap háromszög területét kell kiszámolni először. Mivel szabályos háromszögről van szó, így minden oldala 2 m.
Ha berajzoljuk a magasságát látjuk, hogy ez felezi az alapot. Így az alap fele, a magasság és az egyik oldal egy derékszögű háromszögeet alkotnak, amely segítségével kiszámolhatjuk a magasságot (ami kell a terület kiszámolásához):
m²+1² = 2²
m² = 3
m = 1,732 --> ekkora a magasság

Az alap háromszög területe: (alap*magasság)/2 --> (2*1,732)/2 = 1,732 m²

A hasáb térfogata: alapterület*magasság --> ebbe behelyettesítünk (a hasáb magassága legyen "M"):
1,732*M = 12
M = 6,93 méter

A felszínét az adatok alapján már ki tudjuk számolni:
2*1,732+3*2*1,732 = 13,856 m²

0

2. feladat

Az alapháromszög területét az előzőekben leírtak szerint ki lehet számolni ennél a feladatnál is:
m²+10² = 20²
m = 17,321 cm

A területe: (20*17,321)/2= 173,21 cm²

A palást területe: 3*(magasság*alapél) --> tudjuk, hogy ez megegyezik az alapháromszög területével, így behelyettesítünk:
3*(M*20) = 173,21
20M = 57,74
M = 2,89 cm

A felszíne ebből: 3*173,21 = 519,63 cm²
Térfogata: 173,21*2,89 = 500,58 cm³
1