Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
445
Segítséget kérnék?
16 tanuló között kisorsolnak 3 tárgyat. Hányféle kimenetele lehet a sorsolásnak.
a; ha a tárgyak különbözőek és a nyertesek nevét nem tetszik vissza a dobozb?

b; ha a tárgyak különbözők és a nyertesek nevét nem tetszik vissza a dobozba?

c; ha a tárgyak egyformák és a nyertesek nevét nem tetszik vissza a dobozba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a) 16-ból választunk ki 3-at. Különbözőek a dolgok, tehát lényeges a sorrend, vagyis variáció. Mivel nem teszik vissza a neveket, ezért nincs ismétlődés.
Ismétlés nélküli variáció
V163 = 16! / (16 - 3)! = 16! / 13! =3360 féle lehetőség.

b) ugyanaz a feladat?

c) 16-ból választunk ki 3-at. Egyformák a dolgok, tehát lényegtelen a sorrend, vagyis kombináció. Mivel nem teszik vissza a neveket, ezért nincs ismétlődés.
Ismétlés nélküli kombináció
C163 = (16 alatt a 3) = 16! / [3! * (16 - 3)!] = 16! / (3! * 13!) =560 féle lehetőség.
0