Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèmia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1526
Sziasztok! segítséget szereznék kérni!
mekkora az anyagmennyisége és a tömege az alábbi gázoknak standordáll állapotban?
2,45dm3 hidrogen:
49dm3 klór:
4,9m3 nitrogén:
Illetve mekkora a térfogata az alábbi gázoknak standardáll állapotban?
8g szén-monoxid:
10g metán:
Nagyon szépen köszönöm ha valaki le írja nekem a megoldásokat! ❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Avogadro törvénye szerint standard állapotban minden gáz 1 mol-ja 24,5 dm³ térfogatú.

1. feladat

2,45 dm³ hidrogéngáz (H2):
2,45/24,5 = 0,1 --> mivel a térfogata a standard állapot 0,1 része, így az anyagmennyisége 1*0,1 = 0,1 mol lesz
a H2 moláris tömege 2 g/mol, vagyis 1 mol = 2 g --> így a gáz tömege 2*0,1 = 0,2 g

49 dm³ klórgáz:
49/24,5 = 2
anyagmennyisége: 2 mol
Cl2 moláris tömege: 70,9 g/mol
a gáz tömege: 2*70,9 = 141,8 g

4,9 m³ nitrogén --> átváltjuk dm³-be: 4900 dm³
4900/24,5 = 200
anyagmennyisége: 200 mol
N2 moláris tömege: 28 g/mol
a gáz tömege: 28*200 = 5600 g

2. feladat

8 g CO
ki kell számolni, hogy ez hány mol CO
CO moláris tömege: 28 g/mol ---> 8 g anyagmennyisége: 8/28 = 0,2857 mol

ha 1 mol = 24,5 dm³ ---> 0,2857 mol gáz térfogata: 0,2857*24,5 = 7 dm³

10 g metán
CH4 moláris tömege: 16 g/mol
10 g anyagmennyisége: 10/16 = 0,625 mol
a gáz térfogata: 0,625*24,5 = 15,3125 dm³
0