Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
361
1.A köszörükő kerületi lineáris sebessége
nem haladhatja meg a 10m/s értéket.
Mekkora lehet a koronk maximális
fordulatszáma(fordulat/perc) , ha az
átmérője 20 cm?

2.Mennyi ideig tart a 4πrad/s
szögsebességű kerék 100 fordulata?

3.Milyen sebességgel és milyen irányba kell
az egyenlítő fölött lévő repülőgépnek
repülnie, hogy a Napot egy helyben
lássa(a Föld sugara 6370km)?

4.Egy gyerek követ forgat függőleges síkban
120 fodulat/perc fordulatszámmal, 1m
hosszú zsinegen. Mikor kell elengednie a
zsineget ahoz, hogy a kő függőlegesen
felfelé repüljön? Milyen magasra jut fel a
kő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)

v = szögsebesség*sugár
ebből átrendezve kapod a szögsebességre a 100 1/s-ot (radiánban)
omega = 2pi*frekvencia
ebből a frekvencia f = 15,9 1/s, vagyis majdnem 16 fordulat másodpercenként. Ez percenként 60f.

2)
4pi rad az éppen 2 teljes kör megtétele másodpercenként.
Ez azt jelenti, hogy 2 teljes kör megtételéhez 1 másodpercre van szükség.
Tehát 100 teljes kört megtételéhez 50 másodpercre.

0