Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
748
Add meg azoknak a valós számoknak a halmazát, melyre az alábbi kifejezések
értéke nulla!
a) (2x+1)(3x−8)(7−4x)
b) 5x
2−7x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szorzat akkor lesz 0, ha valamelyik tagja 0. Így pl. az első feladatnál meg kell nézni külön-külön, hogy a három tag mikor lesz egyenlő 0-val, és ezeknél az értékeknél lesz 0 az egyenlőség.
a)
(2x+1)(3x−8)(7−4x) = 0

2x+1 = 0
2x = -1
x = -1/2 = -0,5

3x-8 = 0
3x = 8
x = 8/3 = 2,67

7-4x = 0
7 = 4x
x = 7/4 = 1,75

Tehát ez a három érték a megoldás.

b)
5x = 0
x = 0
Mivel a szorzat csak akkor lesz 0, ha 5-öt nullával szorozzuk.

c)
2-7x = 0
2 = 7x
x = 2/7 = 0,286

0