Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
799
Egy téglalap oldalainak hosszúsága 2,6 cm , illetve 4,5 cm. Megforgatjuk ezt a téglalapot. a) a) rövidebb középvonalának egyenese körül b) hosszabbik középvonalának egyenese körül. Melyik esetben mekkora a keletkező henger felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A henger térfogata: alapkör területe*magasság = r²π*m
A henger felszíne: (alapkör területe*2)+(alapkör kerülete*magasság) = r²π*2 + 2rπ*m

a) ha a rövidebb oldal körül forgatjuk meg:

A magasság: m = 2,6 cm
Az alapkör sugara: r = 4,5 cm

Henger térfogata: 4,5²*π*2,6 = 165,4 cm³
Henger felszíne: 4,5²*π*2 + 2*4,5*π*2,6 = 200,75 cm²

b) ha a hosszabb oldal körül forgatjuk meg:

A magasság: m = 4,5 cm
Az alapkör sugara: r = 2,6 cm

Henger térfogata: 2,6²π*4,5 = 95,57 cm³
Henger felszíne: 2,6²*π*2 + 2*2,6*π*4,5 = 115,99 cm²
0