Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudja?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1006
Szabályos háromszög alapú hasáb alapéle 10 cm, magassága 15 cm. Mekkora a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ki kell számolni az alap háromszög területét. Tudjuk, hogy ez egy szabályos, vagyis egyenlő oldalú háromszög. Mivel minden oldala 10 cm, így ha berajzoljuk a magasságát látjuk, hogy az felezi az alapot. Az egyik oldal, a magasság, és az alap fele egy derékszögű háromszöget alkotnak, amivel ki tudjuk számolni a magasságot:
5²+m² = 10²
m² = 75
m = 8,66

Tehát a magasság 8,66 cm. Ebből ki tudjuk számolni az alap háromszög területét:
(10*8,66)/2 = 43,3 cm²

A hasáb térfogata: alap területe*magasság

V = 43,3*15 = 649,52

Tehát a hasáb térfogata 649,52 cm³.

0