Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A henger térfogata: alapkör területe*magasság = r²π*m
A henger felszíne: (alapkör területe*2)+(alapkör kerülete*magasság) = r²π*2 + 2rπ*m

a) ha a rövidebb oldal körül forgatjuk meg:

A magasság: m = 2,6 cm
Az alapkör sugara: r = 4,5 cm

Henger térfogata: 4,5²*π*2,6 = 165,4 cm³
Henger felszíne: 4,5²*π*2 + 2*4,5*π*2,6 = 200,75 cm²

b) ha a hosszabb oldal körül forgatjuk meg:

A magasság: m = 4,5 cm
Az alapkör sugara: r = 2,6 cm

Henger térfogata: 2,6²π*4,5 = 95,57 cm³
Henger felszíne: 2,6²*π*2 + 2*2,6*π*4,5 = 115,99 cm²

A lerajzolt ábrádon nem jól vannak az oldalak beírva, mert a téglalap rövidebb oldalához van írva a hosszabb oldal, és fordítva.
1