Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Általános iskola » Kémia
450
A Kémia házi.
Meg kell határozni, hogy hogy kell kiszámolni képlettel az:
Oldott anyag tömegét ;
Oldószer tömegét ;
Oldat tömegét ;
Tömegszázalékot?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
1, Az oldott anyag tömegét az anyagmennyiség és moláris tömeg segítségével számolhatjuk ki: m= n x M
2, Oldószer tömegét szintén megkaphatjuk az előzőhöz hasonlóan, vagy az oldat tömegéből kivonjuk az oldott anyag tömegét: mo - moa
3, Oldat tömegét az oldott anyag és oldószer összeadásával tudhatjuk meg (moa + mo), de akár sűrűséggel és össztérfogattal is kiszámolható: m(oldat)= ρ (ró) / V(össz)
4, Tömegszázaléknál pedig az oldott anyag tömegét elosztjuk az oldat tömegével, és a kapott eredményt megszorozzuk 100-zal: m/m%= moa / mo x 100
1