Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek a matek háziba.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
653
Mióta új tanárunk lett nagyon nem vágom a matekot. Egyszerűen nem tud a tanár érthetően magyarázni.. csatolom a példákat.
7évfolyam (egyenletek) b, és a c kellene:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
b,

Ha a zsebpénzem 40%-a elfogyott, akkor felírhatjuk azt 0.4x-ként, ha még elfogyott 100 Ft felírhatjuk ezt +100-ban, viszont ezt nem x-ként, sima számként. Eddig: 0.4x+100
Így megmaradt az eredeti pénzem egyharmad része, azaz 1/3x, ez az egész egyenlő a teljes zsebpénzemmel, 1x-el.

Zsebpénzem: x
40%x=40/100x=2/5x

I. módszer: - nevezők eltüntetése egyszerre két szorzással

2/5x+100+1/3x=x /*5*3 (nevező eltüntetése)
6x+1500+5x=15x
11x+1500=15x /-11x
1500=4x /:4
375=x

375 Ft-om volt

II. módszer - közös nevezőre hozom
2/5x=6/15x
1/3x=5/15x

6/15x+100+5/15x=x
11/15x+100=x /*15 (itt is el kell tüntetni a nevezőt, de csak egy számmal szorzunk)
11x+1500=15x /-11x
1500=4x /:4
375=x

Ellenőrzés:
375 Ft 40%-a = 150
150+100=250
Megmaradt: 375/3=125
250+125=375
375=375
A megoldás helyes


c,
Összes gombóc: c
negyedrészénél hattal több=1/4x+6
60%x=60/100x=3/5x

1/4x+6+3/5x=x /*4*5
5x+120+12x=20x
17x+120=20x /-17x
120=3x
40=x

40 gombóc volt

Ellenőrzés (szövegbe érdemes)
Negyedrészénél 6-tal többet megettek: (40/4+6=16). Maradt: 40-16=24 gombóc
Gombócok 60%-a: (40*0.6)=24

24=24
A megoldás helyes

Módosítva: 9 éve
0