Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
317
kérlek segítenétek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A , B , C, D kollineáris pontok, ez azt jelenti, hogy egy egyenesre esnek. Ha rajzolsz egy egyenest és ebben a sorrendben felveszed rajta az A , B , C ,D pontokat, akkor teljesül, hogy:
I. AC = AB + BC
II. BD = BC + CD
III. AD = AB + BC +CD
a)
Az igazolandó egyenlőség:
AC + BD = AD + BC
Az egyenlőség bal oldalába behelyettesítjük az I. és a II. összefüggéseket:
AC + BD = (AB + BC) + (BC + CD) = AB + 2BC + CD = (AB + BC +CD) +BC = AD +BC (a II. összefüggés alapján)

b)
Az igazolandó egyenlőség:
AD - BC = AB + CD
Az egyenlőség bal oldalába behelyettesítjük a III. összefüggést:
AD - BC = (AB + BC + CD) - CD = AB + CD
0