Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6 osztály .Osszefoglalo feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
472
Az x,y,z, természetes számok egyenesen aranyosak a 3,6 és 8 számokal, és összegük 85, Keresd meg ezeket a szamokat .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Köszönőm szépen eloreis
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x : y : z = 3 : 6 : 8
x + y + z = 85
Az arányszámok összege (azért adjuk össze őket, mert a számok összegét ismerjük): 3 + 6 + 8 = 17
85 : 17 = 5 (az egység)
Ebből már megkapjuk a számokat:
x = 3 * 5 = 15 (azért szoroztunk 3-mal, mert az x-hez a 3-as arányszám tartozik)
y = 6 * 5 = 30 (azért szoroztunk 6-tal, mert az y-hoz a 6-os arányszám tartozik)
z = 8 * 5 = 40 (azért szoroztunk 8-cal, mert a z-hez a 8-as arányszám tartozik)

Ellenőrzés:
x + y + z = 15 + 30 + 40 = 85
1