Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a matek háziban!! SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
571
A kör egy rögzített körívéhez tartozó középponti és kerületi szög nagyságának
a.) az összege
b.) a különbsége
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Középponti és kerületi szögek tétele szerint egy körívhez tartozó kerületi szög mindig fele akkora, mint ugyanezen körívhez tartozó középponti szög.
Ha α jelöli egy körívhez tartozó középponti szöget és β a kerületi szöget, akkor β = α/2, azaz α = 2β teljesül.
a) középponti és kerületi szögek összege: α + β = 2β + β = 3β, vagyis a középponti és kerületi szögek összege egyenlő a kerületi szög háromszorosával.

b) középponti és kerületi szögek különbsége: α - β = 2β - β = β, vagyis a középponti és kerületi szögek egyenlő a kerületi szöggel.
0