Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a matek háziban!! SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
648
Mekkora középponti, illetve kerületi szög nyugszik azon a köríven, amelynek hossza a kör kerületének 1/3 -a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ugyanazon ívhez tartozó kerületi szög mindig fele akkora, mint ugyanezen ívhez tartozó középponti szög.
A középponti szögek aránya egyenlő a hozzájuk tartozó körívek arányával.

A teljes körhöz tartozó középponti szög nagysága: 360⁰
A kérdéses körív a kör kerületének 1/3 része, vagyis a hozzá tartozó középponti szög nagysága: α = 360⁰/3 = 120⁰
A középponti-kerületi szögek tétele szerint az ívhez tartozó kerületi szög nagysága: β = α / 2 = 120⁰ / 2 = 60⁰
1