Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
Hófehérkének van egy kártyapaklija, amelynek mindegyik kártyáján három törpe képe szerepel, és minden törpe-hármashoz pontosan egy lap van.
a)Összesen hány lapos a pakli?
b)Úgy szeretnénk kiválasztani lapokat a pakliból, hogy bármely két lapon pont egy közös törpe legyen. Legfeljebb hányat választhatunk ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Minden kártyalapon a 7 törpéből 3 szerepel, vagyis a 7-ből választunk ki 3-at. Lényegtelen a törpék sorrendje, tehát kombináció. Egy kártyalapon nem szerepelhet két egyforma törpe, tehát nincs ismétlődés.
Ismétlés nélküli kombináció:
C73 = (7 alatt a 3) = 7! / [ 3! * (7 - 3)! ] = 7! / (3! * 4!) = 35
Tehát 35 lapos a kártyapakli.
0