Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2964
Egy számtani sorozat ötvenedik tagja 29, az ötvenegyedik tagja 26. Számítsa ki
a sorozat első tagját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a50 = 29
a51 = 26
a1 = ?
Számtani sorozat esetén teljesül, hogy an = a1 + (n - 1) * d , mert a szomszédos tagok külömbsége állandó. (mindig ugyanannyit adunk hozzá a tagokhoz).
Akkor teljesül, hogy:
a50 = a1 + (50 - 1) * d = a1 + 49d
a51 = a1 + (51 - 1) * d = a1 + 50d

Tehát két egyenletet kaptunk:
I. a1 + 49d = 29
II. a1 + 50d = 26

Az I. egyenletből kifejezzük a1-et:
a1 = 29 - 49d
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
29 - 49d + 50d = 26
29 + d = 26 /-29
d = -3 (csökkenő számtani sorozat)
Visszahelyettesítünk a1-be:
a1 = 29 - 49 * (-3) = 29 + 147 = 176
Tehát a sorozat első tagja a 176.
0