Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
Mekkora szöget zár be egymással a 2x-y=-3 és az 5x+2y=-5 egyenletű egyenes?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. egyenes: 2x - y = -3 Normálvektora: (2 ; -1) (x és y együtthatói) Meredeksége: m1 = -2 / (-1) = 2
2. egyenes: 5x + 2y = -5 Normálvektora : (5 ; 2) Meredeksége: m2 = -5 / 2 = -2,5

Az egyenes meredeksége egyenlő az egyenes x-tengellyel bezárt szögének tangensével, vagyis:
m1 = tg α1
2 = tg α1
α1 = 63,43⁰ Az 1. egyenes az x tengellyel 63,43⁰-os szöget zár be.

m2 = tg α2
-2,5 = tg α2
α2 = 111,8⁰ Az 1. egyenes az x tengellyel 111,8⁰-os szöget zár be.

Tehát a két egyenes egymással: 111,8⁰ - 63,43⁰ = 48,37⁰-os szöget zár be.
0