Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fejtörő

Főoldal » Középiskola » Matematika
551
5 munkás 5 napon át almát szedett. A végzett munkát minden nap más-más munkás jegyezte,
a többi dolgozott. Így az egyes napokon rendre 49, 47, 50, 50, 48 láda almát szedtek. Hány láda
almát szedtek külön-külön, ha a munkások munkaüteme nem változott egyik napról a másikra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, fejtörő, Logikai
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelölje a munkásokat: A , B, C, D, E
Akkor a feltételek szerint:
I. A + B + C + D = 49
II. A + B + C + E = 47
III. A + B + D + E = 50
IV. A + C + D + E = 50
V. B + C + D + E = 48

Összeadjuk az 5 egyenletet, akkor azt kapjuk, hogy:
4A + 4B + 4C + 4D + 4E = 49 + 47 + 50 + 50 + 48
4A + 4B + 4C + 4D + 4E = 244 /:4
Ö : A + B + C + D + E = 61
Ha ebből az egyenletből egyesével kivonogatjuk a fenti egyenleteket, akkor megkapjuk az egyes munkások teljesítményét.
Ö - I. --> E = 61 - 49 = 12
Ö - II. --> D = 61 - 47 = 14
Ö - III. --> C = 61 - 50 = 11
Ö - IV. --> B = 61 - 50 = 11
Ö - V. --> A = 61 - 48 = 13

Tehát az A munkás 13 ládát, a B munkás 11 ládát, a C munkás 11 ládát, a D munkás 14 ládát, az E munkás pedig 12 ládát szedett tele naponta.
1