Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
938
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1. feladat::
Legyen az 1. négyzet oldala: a cm, akkor a másik négyzet oldala: a + 5 cm.
A négyzetek területei:
T1 = a2
T2 = (a + 5)2

T1 + T2 = 493 cm2
a2 + (a + 5)2 = 493
a2 + a2 + 2 * a * 5 + 52 = 493
2a2 + 10a + 25 = 493
2a2 + 10a - 468 = 0 /:2
a2 + 5a - 234 = 0
D = 52 - 4 * 1 * (-234) = 25 + 936 = 961 = 312
a1,2 = (-5 ± 31) / 2
a1 = (-5 + 31) / 2 = 26 / 2 = 13 cm
a2 = (-5 -31) / 2 = -36 / 2 = -18 Nem megoldás, mert a négyzet oldala nem lehet negatív.

Tehát az egyik négyzet oldala 13 cm-es, a másik négyzeté pedig 13 + 5 = 18 cm-es.

2. feladat:
A téglalap rövidebb oldala legyen: x dm, akkor a hosszabb oldala: 3x + 3 dm, átlója pedig 3x + 3 + 1 = 3x + 4 dm.
A téglalapot az átlója két egybevágó dewrékszögű háromszögre bontja. Ezen derékszögű háromszögek befogói a téglalap oldalai, átfogója pedig az átló.
Felírjuk erre a derékszögű háromszögre Pitagorasz-tételét:
x2 + (3x + 3)2 = (3x + 4)2
x2 + (3x)2 + 2 * 3x * 3 + 32 = (3x)2 + 2 * 3x * 4 + 42
x2 + 9x2 + 18x + 9 = 9x2 + 24x + 16
10x2 + 18x + 9 = 9x2 + 24x + 16
x2 - 6x - 7 = 0
D = (-6)2 - 4 * 1 * (-7) = 36 + 28 = 64 = 82
x1,2 = (6 ± 8) / 2
x1 = (6 + 8) / 2 = 14 / 2 = 7
x2 = (6 - 8) / 2 = -2 / 2 = -1 Nem megoldás, mert a téglalap oldalai nem nehetnek negativak.

A téglalap rövidebb oldala: 7 cm-es, hosszabb oldala pedig: 3 * 7 + 7 = 21 + 3 = 24 cm-es.

3. feladat:
A derékszögű háromszög befogói: a és b.
Ekkor a feladat feltételei szerint: b = 3 * a
Tháromszög = 7,5 cm2

A derékszögű háromszög területe: Tháromszög = (a * b) /2
Vagyis:
7,5 = (a * b) / 2 /*2
15 = a * b
15 = a * (3a)
15 = 3a2
5 = a2
a =  5  = 2,24 cm

Tehát a háromszög befogói: a =  5  = 2,24 cm, és b = 3 5  = 6,72 cm.
1

10. feladat:
x nap alatt napi y teszt , akkor x * y = 720
x - 3 nap alatt napi y + 20 teszt , akkor (x - 3) * (y + 20) = 720
Kaptunk egy kétismeretlenes egyenlet-rendszert:
I. x * y = 720
II. (x - 3) * (y + 20) = 720
Az I. egyenletből kifejezzük y-t:
y = 720/x
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
(x - 3) * (720/x + 20) = 720
720 + 20x - 2160/x - 60 = 720 /-720
20x - 2160/x - 60 = 0 /*x
20x2 - 2160 - 60x = 0
20x2 - 60x - 2160 = 0 /:20
x2 - 3x - 108 = 0
D = (-3)2 - 4 * 1 * (-108) = 9 + 432 = 441 = 212
x1,2 = (3 ± 21) / 2
x1 = (3 + 21) / 2 = 24 / 2 = 12
x2 = (3 - 21) / 2 = -18/ 2 = -9 Nem megoldás, mert a napok száma nem lehet negatív.
Visszahelyettesítünk az y-ba: y = 720/x = 720/12 = 60

Tehát 12 napig tartott a tesztek megoldása.

11. feladat:
x Ft-os jegyből y darabot adtak el , akkor x * y = 384000
x + 3000 Ft-os jegyből y - 4 darabot adtak el , akkor (x + 3000) * (y - 4) = 420000
Kaptunk egy kétismeretlenes egyenlet-rendszert:
I. x * y = 384000
II. (x + 3000) * (y - 4) = 420000
Az I. egyenletből kifejezzük y-t:
y = 384000/x
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
(x + 3000) * (384000/x - 4) = 420000
384000 - 4x + 1152000000/x - 12000 = 420000
-4x + 1152000000/x + 372000 = 420000
-4x + 1152000000/x - 48000 = 0 /*x
-4x2 + 1152000000 - 48000x = 0
-4x2 - 48000x + 1152000000 = 0 /:(-4)
x2 +12000x - 288000000 = 0
D = 120002 - 4 * 1 * (-288000000) = 144000000 + 1152000000 = 1296000000 = 360002
x1,2 = (-12000 ± 36000) / 2
x1 = (-12000 + 36000) / 2 = 24000 / 2 = 12000
x2 = (-12000 - 36000) / 2 = -48000/ 2 = -24000 Nem megoldás, mert a jegyek ára nem lehet negatív.
Visszahelyettesítünk az y-ba: y = 384000/x = 384000/12000 = 32

Tehát először 12000 Ft-os áron 32 db jegyet adtak el, másodszor pedig 12000 + 3000 = 15000 Ft-os áron 32 - 4 = 28 db jegyet adtak el.



1

x km/h-s sebességgel haladva y óra alatt tette meg az utat, akkor x * y = 540
x - 10 km/h-s sebességgel y + 1 h kellett volna, tehát (x - 10) * (y + 1) = 540
Kaptunk egy kétismeretlenes egyenlet-rendszert:
I. x * y = 540
II. (x - 10) * (y + 1) = 540
Az I. egyenletből kifejezzük y-t:
y = 540/x
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
(x - 10) * (540/x + 1) = 540
540 + x - 5400/x - 10 = 540 /-540
x - 5400/x - 10 = 0 /*x
x2 - 5400 - 10x = 0
x2 - 10x - 5400 = 0
D = (-10)2 - 4 * 1 * (-5400) = 100 + 21600 = 21700 = 147,312
x1,2 = (10 ± 147,31) / 2
x1 = (10 + 147,31) / 2 = 157,31 / 2 = 78,655
x2 = (10 - 147,31) / 2 = -137,31/ 2 = -68,655 Nem megoldás, mert a sebesség nem lehet negatív.

Tehát az autó átlagsebessége 78,655 km/h volt.
1