Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6 osztály .Osszefoglalo feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
5) Szamitsd ki a következő aránypárokban az ismeretlen tagot, a) x torve 15 = 4 törve 5 , b) 12 törve x = 16 törve 4 . c)35 törve x =7 törve 4 , d) x+2 törve x+3 =5 törve 6 , e) 3x+1 törve 5= 2x+14 torve 6,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom elore is.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) x / 15 = 4 / 5 --> x = 4 * 3 = 12 (az 5 arányszámból 15 lett, azaz szoroztunk 3-mal, így a 4-es arányszámot is 3-mal kell megszorozni)

b) 12 / x = 16 / 4 A 16 / 4 arány egyszerűsíthető 4-gyel, tehát 16 / 4 = 4 / 1
A megoldandó feladat tehát:
12 / x = 4 / 1 --> x = 1 * 3 = 3 (a 4 arányszámból 12 lett, azaz szoroztunk 3-mal, így az 1-es arányszámot is 3-mal kell megszorozni)

c) 35 / x = 7 / 4 --> x = 4 * 5 = 20 (a 7 arányszámból 35 lett, azaz szoroztunk 5-tel, így a 4-es arányszámot is 5-tel kell megszorozni)

d) (x + 2) / (x +3) = 5 / 6 --> x + 2 = 5 és x + 3 = 6, vagyis x = 3

e) (3x + 1) /5 = (2x + 14) / 6
Közös arányszámra bővítünk: (közös arányszám a 30)
6 * (3x +1) / 30 = 5 * (2x + 14) / 30
Tehát:
6 * (3x + 1) = 5 * (2x + 14)
18x + 6 = 10x + 70 /-10x
8x + 6 = 70 /-6
8x = 64 /:8
x = 8
1